Strategische HRM dank zij uitbestede HR taken

strategische HRMWe zien de ruimte voor Strategisch HRM toenemen in organisaties waar men de operationele HRM taken op afstand heeft gezet.

Een situatie waarbij de adviserende en operationele HR functies zijn uitbesteed en waarbij de HRM outsourcing leverancier Self Service Management (SSM) en Self Service Employee (SSE) systemen heeft ingezet.

Er is een belangrijk verschil tussen Self Service HRM hulpmiddelen en e-HRM. Soms worden deze begrippen door elkaar gebruikt.

Bij Self Service HRM is echter veelal sprake van uitbestede taken en werkzaamheden waarbij het Self Service component wordt uitgevoerd door alle bedrijfsmedewerkers en managers die daarbij met ICT hulpmiddelen wordt ondersteund.

Bij e-HRM is er meestal sprake van intern door HR medewerkers uitgevoerde HRM taken die worden ondersteund met (vaak andersoortige) ICT hulpmiddelen (waarbij de ICT al dan niet is uitbesteed).

Tot tien jaar terug kon je zien dat soms een HRM manager in de directie participeerde om strategisch HRM vorm en inhoud te geven waarnaast een operationele HRM manager de uitvoerende HR taken aanstuurde. Vandaag de dag zijn dit soort dure bezettingen vanuit economisch perspectief niet langer verantwoord en zien we dat HR managers of in hoofdzaak strategisch of in hoofdzaak operationeel actief zijn.

Strategisch actief zijn wordt dan meestal mogelijk gemaakt doordat de HR manager niet meer belast is met leiding en toezicht op operationele HR taken. Deze uitvoerende en adviserende taken zijn dan uitbesteed en om dat efficiënt te kunnen doen heeft de leverancier SSM en SSE middelen ingezet.

In die laatste situatie is het van belang dat die uitbestede taken opleveren wat ze moeten opleveren. Dat de effecten en resultaten in lijn liggen met de uitgestippelde strategie en zich ook aanpassen aan wijzigingen in de strategie.

De aandacht voor dit laatste noemen wij Slagkracht Outsourcing Management maar is meer bekend onder Demand Management of Regie op uitbesteed werk. 

Heb je een concrete vraag, leg die dan vrijblijvend aan ons voor. Wij gaan graag op je vragen in.
-
Koos Overbeeke 


 

 

contactSlagkracht Outsourcing;dm opleiding

Consultancy, Opleidingen en Implementatie Service

voor Governance (Regie) en Demand Management

bij Outsourcing en SSC

 

Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie of bel even

 

 Slagkracht Outsourcing is een handelsnaam van Slagkracht Management