Hoe professioneel blijven?
Hoe kun je professioneel blijven acteren in je werk? Hoe voorkom je dat je achter raakt bij nieuwe ontwikkelingen? Hoe zorg je er voor dat men jouw als deskundige in je vakgebied blijft zien?
Wat professionals doen
Hun motto is: Draai je lekker! Ga een training volgen!
Ga een training volgen?
Waarom zou ik dat doen? Ik draai als een tierelier! Lees even met me mee want dan krijg je er een nieuw gezichtspunt bij. Hoe worden professionals beter in wat ze doen? Hoe worden ze geweldig?
Over deze vraag bestaan twee visies.
De traditionele pedagogische visie. Je gaat naar school, je studeert, je oefent, je leert, je studeert af en dan ga je de wereld in en vervolgt zelfstandig je pad.
De aanname is dat professionals in staat zijn om hun eigen vooruitgang te sturen. Veel professionals geloven hierin.
ICTers, Facility managers, HR deskundigen en bijvoorbeeld muzikanten volgen deze praktijk en het lijkt te werken.
De tegenovergestelde visie komt uit de sportwereld. Daar zegt men: "Je bent nooit klaar. Iedereen heeft een trainer nodig." Iedereen. De beste ter wereld heeft een trainer nodig.
Kiki Bertens, Nederlands beste tennisster staat dit voorjaar 4e op de wereldranglijst. Tot voor kort ging alleen Betty Stöve haar nog voor. Stöve stond vijfde in 1977.
Kiki Bertens bezoekt geen toernooi zonder Raemond Sluiter. Reamond is haar coach die haar helpt steeds beter te worden. Dit ondanks dat ze al tot de wereldtop behoort.
De logica achter die benadering?
Vreemde ogen zien dingen die je zelf niet ziet, hoe goed je ook bent.
Oké, dat is de sport maar…
Hoe gaan professionals in organisaties om met ‘Ga een training volgen’
In een toenemend aantal professionele vakgebieden zie je dat de noodzaak tot bijleren, nieuwe impulsen opdoen wordt erkend en is geïnstitutionaliseerd.
Advocaten, Register accountants, Medici en anderen zijn verplicht om periodiek bij te scholen. Doen ze dat niet dan verliezen zij hun Licentie.
Waarom?
In de medische wereld, als voorbeeld, vullen bijscholingen en verplichte cursussen de kloof tussen de huidige zorg en de optimale zorg.
Het instituut die dat organiseert en bewaakt is zeer effectief geweest in het verbeteren van de resultaten van patiënten en het redden van levens.
Hoe?
Door de beste praktijken te verspreiden en daardoor de resultaten van patiënten te verbeteren.
Als voorbeeld: sterfgevallen als gevolg van coronaire hartziekten zijn sinds de eeuwwisseling met bijna 40 procent gedaald.
Deze verbetering is het gevolg van nieuwe geneesmiddelen, nieuwe technologieën, nieuwe protocollen en de nadruk op preventie, zoals een lager cholesterolgehalte.
Die ontwikkelingen werden via cursussen bijgebracht aan medici, medische technologen en verpleegkundigen.
Of zoals Atul Gawande, een bekende arts zei:
‘Toen ik dacht dat ik op de top van mijn kunnen zat leerde ik niets meer bij. Totdat anderen me lieten zien dat ik wel degelijk nog kon verbeteren.
Ik had domweg het punt bereikt waarop ik zelf niet meer in staat was om zonder de input van anderen verder te komen.’
Je herkent obstakels niet
Het blijkt dat er heel wat problemen zijn wanneer je alles alleen doet. Je herkent de obstakels niet meer die je in de weg zitten en als je dat wel doet, weet je niet per se hoe je ze moet oplossen.
Bedrijfsblindheid noemen we dit ook wel. Op een gegeven moment zal je als gevolg hiervan niet langer verbeteren.
Voorbeeld van Sourcing expert
Jeffrey Joenoes is al jaren een succesvol consultant in de stal van DiVetro. Zijn werkgebied is Sourcing, Regie en Demand Management. Hij is een door klanten gewaardeerde topper in ons vak.
Afgelopen voorjaar mocht ik hem in een training ontmoeten. Een leuke en stimulerende ervaring.
Jeffrey schrijft over die ervaring op LinkedIn:
'In april heb ik de tweedaagse training Outsourcing Regie & Demand Management Methoden bij Koos gevolgd.
Hoewel ik al jaren actief ben rondom ICT (out)sourcing vraagstukken triggerde de site en de publicaties van Koos mij.
Met name de recht toe - recht aan zienswijze, het praktische, de samenhang en de voorbeelden vanuit andere domeinen maakte mij nieuwsgierig. Ik wilde graag eens een ander licht laten schijnen op datgene wat ik doe.
De twee dagen vlogen voorbij. Ik kan zeggen dat het hele spectrum aan bod is gekomen, een hoog tempo en gelukkig ook heel wat naslagwerk om nog eens in terug te kijken.
Koos heeft een schat aan ervaring en juist de ontelbare praktijk voorbeelden vanuit andere domeinen dan ICT weerspiegelde voor mij de essentie van outsourcing en de besturing daarvan.
Mijn conclusie op het evaluatieformulier was: ik heb nu een veel beter totaal overzicht en weet nog beter waar het nu eigenlijk om gaat!'
Verder reiken
Iemand anders uit de ICT, het Facilitaire werkveld, uit HRM of Inkoop of Financiën had hetzelfde kunnen schrijven als Jeffrey deed. Mits die persoon zich bewust was van zijn mogelijke blinde vlekken voor groeimogelijkheden en ervoor koos om daar iets mee te gaan doen.
Een stap te zetten die verder reikt dan hij/zij tot nu toe voor mogelijk hield.
Ga een training volgen want daar groei je van
Regelmatig doen zich weer kansen voor om stappen verder te komen op het gebied van Holistische Sourcing, Regie en Demand Management.
Die opleiding is niet voor iedereen geschikt maar wel voor jou, als je over je eigen schaduw durft en wil springen.
Je ontvangt een persoonlijk en uniek certificaat. Ongeveer twintig procent van je collega’s bezitten dit certificaat al.
Sluit jij je aan bij de kopgroep of volg je over een paar jaar in de bezemwagen.
Op jouw Slagkracht,
-
Koos Overbeeke.
dan kun je verder komen in Holistische Sourcing, Regie & Demand Management >>
Terug van Hoe professioneel blijven naar Slagkracht Outsourcing Blog