![klok](/images/stories/klok.jpg)
![staking bij een facilitair leverancier staking bij een facilitair leverancier](/images/stories/Facilitair/staking-bij-een-facilitair-leverancier.jpg)
Staking bij een Facilitair Leverancier
Een tijdje terug werden we geconfronteerd met een staking bij een facilitair leverancier. Op bezoek bij Suzan (niet haar echte naam) verontschuldigt zij zich voor het vuil dat haar kantoor ontsiert.
Er wordt al vier weken niet schoongemaakt omdat de medewerkers van het schoonmaakbedrijf in staking zijn.
Is het terecht dat Suzan en haar hele plant (ruim 400 medewerkers) daarvan de dupe zijn?
Suzan's moederbedrijf heeft Facility Management uitbesteed aan een Total Facility Management leverancier. Een leverancier die in feite de regie op alle facetten verzorgt en voor het daadwerkelijke werk een scala van subcontractors inzet.
Eén van de subcontractors is een schoonmaakbedrijf en daar wordt gestaakt.
De FNV en de OR hebben Suzan gedreigd dat ze voor de rechter wordt gesleept als zij ander schoonmaakpersoneel inzet. Is die dreiging terecht en verontrustend? En wat speelt hier nog meer?
Hoe kun jij je, hoe kan een organisatie zich hiertegen verweren?
Er is jurisprudentie. De situatie van Suzan heeft zich eerder voorgedaan bij de Nederlandse Spoorwegen. De NS heeft onderhoud en de schoonmaak van treinen ondergebracht bij een dochter.
Die dochter (Nedtrain) werd geconfronteerd met een personeelsstaking van schoonmakers bij een subcontractor (de outsourcing leverancier).
Nedtrain reageerde hierop door met eigen werknemers en hulp van een andere leverancier de treinen te gaan schoonmaken.
De FNV sleepte vervolgens deze andere leverancier en Nedtrain voor de rechter. De aanklacht luidde dat Nedtrain onrechtmatig bezig was en de bepalingen van de wet Waadi (wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs) zou overtreden.
Hoe oordeelde de rechter over een staking bij een facilitair leverancier?
De voorzieningenrechter oordeelde dat Nedtrain en de andere leverancier niet onrechtmatig hebben gehandeld. Nedtrain stond volgens de rechter buiten het arbeidsconflict tussen het schoonmaakbedrijf en haar personeel.
Nedtrain is volledig gerechtigd haar schade te beperken bijvoorbeeld door het inzetten van eigen personeel of van een ander schoonmaakbedrijf.
Ingeval van een staking bij een outsourcing leverancier kun je dus met een gerust hart jullie belangen verdedigen en een andere leverancier inschakelen. Ook de andere leverancier (een ander schoonmaakbedrijf) viel volgens de rechter niets te verwijten.
Het andere schoonmaakbedrijf heeft namelijk geen personeel geleverd aan het schoonmaakbedrijf waar werd gestaakt. Dat laatste zou wel een vorm van stakingsbreking zijn maar dat was niet aan de orde.
De FNV ging in hoger beroep maar het Gerechtshof heeft deze beslissing bekrachtigd. Bron: Gerechtshof Amsterdam 24 januari 2008. Jurisprudentie Arbeidsrecht 2008 nummer 105
Conclusie
Een organisatie die buiten het arbeidsconflict van een outsourcing leverancier staat mag haar schade beperken door elders personeel in te huren. Van een verboden vorm van stakingsbreking is geen sprake. Wij helpen Suzan uit de droom maar dan blijkt er nog meer te spelen.
Staking bij een facilitair leverancier. Wat kan er nog meer spelen?
Suzan is Regiomanager Zuid. Zij heeft twee collega Regiomanagers en daarnaast moet ze samenwerken met het hoofdkantoor.
De andere regio's hebben een andere schoonmaakleverancier en hier speelt de staking niet.
Er lopen spannende onderhandelingen voor een nieuwe bedrijfstak CAO en HR van het hoofdkantoor heeft namens de onderhandelaars van de FME gevraagd niets te doen wat de bonden kan irriteren. (FME is de werkgeversorganisatie voor de technologische industrie)
Ondertussen hebben de dames van de HR afdeling regio Zuid de toiletten op hun afdeling zelf ter hand genomen. De toiletten in de fabriek zijn voor vijftig procent gesloten en de resterende toiletten zijn niet bepaald fris. (Suzan verzocht ons hier geen foto's te maken). Het eigen personeel begint te morrelen.
Het personeel van het bedrijfsrestaurant steekt ook zelf de handen uit de mouwen maar kan natuurlijk niet de volledige schoonmaak erbij nemen.
De ARBO dienst waarschuwt dat er in de bedrijfsrestauratie gevaarlijke situaties dreigen als gevolg van schimmelvorming en concentratie van bacteriën (je ziet het niet maar het is er wel en is een gevolg van oppervlakkige reiniging).
We gaan samen met Suzan op het hoofdkantoor praten en vinden zo een oplossing voor deze staking bij een facilitair leverancier.
-
Koos Overbeeke