Jagger Richard Lennon McCartney
klok Leestijd is 2 minuten

 

 

Wat we leren van Jagger & Richards

Wat we leren van Jagger & Richards is hoe zij hun vak onder de knie kregen. Mick Jagger en Keith Richards maakten anno 1963 deel uit van een jonge en nieuwe muziekbeweging. Ze hadden een fors probleem.

 

Hoe ze dat probleem oplosten

Hun band, The Rolling Stones, opgericht in 1962, was redelijk succesvol in het clubcircuit en ze hadden ook al een paar bescheiden hitjes gescoord.

Meestal met covers van Chuck Berry.

Mick en Keith spraken John Lennon en Paul McCartney aan en vertelden dat ze met studio-opnamen bezig waren voor een nieuwe plaat, maar dat ze dringend nieuw materiaal nodig hadden.

John Lennon reageerde met de mededeling dat ze net met een nieuw nummer bezig waren.

Tot verbazing van Jagger and Richards trokken John en Paul zich terug in een hoek van de pub waar ze waren en een kwartiertje later overhandigde Lennon hun het lied en lieten ze het hun horen.

De Stones zetten dit lied, ‘I Wanna Be Your Man’, op plaat en bereikten er de top twintig mee. (De originele versie uitgebracht op Decca label kun je hier nog horen (klik op de afbeelding) 

 

 

Naar verluidt sloot hun manager (Andrew Oldham) Richards en Jagger vervolgens op in de keuken van hun appartement, met de boodschap: ‘Ik doe pas de deur open nadat jullie ook een eigen nummer hebben geschreven.’

 

Een jaar van hard werken, oefenen, proberen en veel weggooien volgde.

Eind ’64 verscheen hun eerste zelf geschreven en zelf uitgevoerde nummer in de USA (‘Tell Me (You’re Coming Back)’) en begin ’65 verscheen ‘The Last Time’ in Engeland. Dit nummer werd hun eerste nummer 1-hit.

De rest is geschiedenis.

 

De gelijkenis tussen Jagger & Richards en een

Demand Manager of Regisseur?

Veel demand managers en veel regisseurs van uitbesteed werk zijn net als Jagger en Richards in een activiteit gestart zonder veel specifieke training en scholing in die activiteit.

Het goede nieuws dat we hieruit afleiden is dat alles valt te leren, indien je bereid bent om les te nemen en veel te oefenen in het toepassen van de opgedane kennis.

Je denkt misschien: ‘Maar Jagger en Richards hadden onmiskenbaar talent voor hun soort muziek.’ Dat is ongetwijfeld zo, maar talent is niet het geheim van hun succes. Het geheim is eenvoudig vele en vele uren trainen en oefenen.

Of je denkt misschien:

‘Maar het succes van een Jagger of Richards heb ik niet nodig! Als ik mijn werk goed kan doen, dan is dat goed genoeg voor mij.’

Dat zou zomaar kunnen. We kunnen niet allemaal vooraan in de rij willen staan, want dan wordt het erg dringen.

Wat we leren van Jagger & Richards is dat het beter is om op eigen benen te kunnen staan dan van anderen afhankelijk te zijn. Dat gold in 1963 voor hen maar dat geldt anno nu ook voor ons.

Nu kun je net als Jagger en Richards jezelf natuurlijk een jaar in de keuken opsluiten en het wiel gaan uitvinden. Maar in Nederland is er één training die je in twee dagen de fijne kneepjes van het vak leert.

Net als dat toen gold in het nieuwe en jonge muziekgenre, geldt dat nu in het jonge en zich snel ontwikkelende vakgebied rond outsourcing en SSC vorming; zorg dat je je vak onder de knie krijgt.
-
Koos Overbeeke

 

 

In de afgelopen zes jaar bezochten honderden regisseurs, demand managers, contractmanagers en andere belanghebbenden de opleiding Regie en Demand Management.

Stap in hun voetsporen en krijg ook meer grip op outsourcing of SSC

Volg de link voor meer informatie Regie en Demand Management onder de knie krijgen.

 

 

Terug van Wat we leren van Jagger & Richards naar Slagkracht Outsourcing Blog